In 2014 was volgens bevindingen van het Centro de Investigaciones Sociológicas zo’n 68% van de Spaanse bevolking rooms-katholiek. Doordat zoveel Spanjaarden katholiek zijn kent het land ook voornamelijk katholieke feestdagen, die nationaal gevierd worden. Semana Santa, oftewel de heilige week (voor Pasen) is zonder twijfel de meest belangrijke religieuze viering van het jaar en is in o.a. Sevilla (en in 16 andere steden) geklasseerd als feest van internationaal belang.
¡Semana Santa Gids 2020!
Ben jij in Andalusie van 5 tot 12 april, dan kan je niet om Semana Santa heen! Het is een groots religieus feest wat in Andalusie groot wordt gevierd. Wil je meer te weten komen over dit bijzondere feest? Dan is de Semana Santa gids een aanrader.
In de Semana Santa gids Sevilla en in de Semana Santa gids Malaga vind je allemaal handige informatie en tips over wat de religieuze viering precies inhoudt, hoe het wordt gevierd en het actuele programma. Omdat het programma voor Semana Santa 2020 nog niet bekend is, kun je de Semana Santa gids van het afgelopen jaar bestellen. Zodra de nieuwe gids met het actuele programma beschikbaar is, ontvang je deze uiteraard direct van ons. Zo kun je je wel alvast inlezen!
Wanneer
In 2020 vindt Semana Santa plaats van 5 tot en met 12 april. Ben jij rond de Paasdagen in Andalusië? Lees dan snel verder!
Emotionele ervaring
Wie het Semana Santa heeft meegemaakt kan beamen dat de viering te omschrijven is als een zeer bijzondere, overweldigende en emotionele ervaring. Wanneer de ‘boetelingen’ voorbij lopen in urenlange processies, heerst er volledige stilte in de straten. Deze ‘boetelingen’ horen bij een broederschap, die het lijden van Christus herdenken tijdens de heilige week voor Pasen. De zogeheten ‘boeteprocessie’, oftewel de stoet, begint bij de kerk van de broederschap en gaat naar de kathedraal in het centrum en weer terug naar de kerk. Hoewel Semana Santa voornamelijk uitbundig ‘gevierd’ wordt in Andalusië, vindt het in heel Spanje op een soortgelijke manier plaats.
Het verhaal van Christus
Door middel van ‘Pasos’ (platformen) met daarop grote en imposante beelden, vertonen de processies het verhaal en het lijden van Christus. Iedere processie beeld één tafereel uit. Wanneer de processiekandelaars en wierookvaten voorbij zijn gekomen, zul je de eerste ‘Paso’ zien. Hierop volgend komt er meestal een muziekkapel met alleen trommels en trompetten, maar sommige processies worden ook in complete stilte gehouden. Soms zelfs met zwijgplicht! Als afsluiter van de stoet volgt de ‘Virgin’, de Heilige Maria. Voor veel Spanjaarden is dit het allerbelangrijkste gedeelte van de processie. De Virgin draagt altijd een kroon en huilt kristallen tranen om Christus’ dood. Daarnaast lopen er met iedere processie ‘Nazarenos’ mee, oftewel de boetelingen. Deze boetelingen dragen kostuums met ‘capirotes’ (puntvormige kappen), om de anonimiteit te waarborgen. De boetelingen dragen vaak een grote kaars of kruis tijdens de processies.
Semana Santa in Sevilla
Hoewel de viering in heel Spanje op een soortgelijke manier plaatsvindt, zijn er toch een aantal duidelijke verschillen aan te wijzen. Dit geldt voornamelijk voor Sevilla in vergelijking met andere Spaanse steden. Je zult merken dat wanneer je hier bent tijdens Semana Santa, niets anders er meer toe doet. Een van de meest bijzondere processies begint op middernacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag, die pas in de vroege uurtjes aankomt bij de kathedraal en dus bijna een hele nacht duurt. Een andere, erg belangrijke processie voor de Sevillianen is wanneer het standbeeld van La Virgen de la Esperanza Macarena (oftewel Maria), de meest vereerde heilige van Sevilla, de stad door wordt gedragen. Wanneer het beeld langskomt hoor je mensen vaak ‘guapa’ roepen, wat mooie vrouw betekend.
Semana Santa in Málaga
Hoewel de Semana Santa in Sevilla bekend staat om de meeste broederschappen, staat Málaga bekend om de zwaarste platformen. De platformen (in Málaga heten deze ‘trónos’) die hier tijdens de processies meegedragen worden, zijn veel groter dan de pasos die in andere steden worden gedragen en worden dan ook gedragen door soms wel meer dan 150 ‘Hombres del tróno’. De zwaarste tróno, ‘Dolores Coronada’, weegt maar liefst 4200 kg!
!¡ Leuk om te weten, de uit (de provincie van) Málaga afkomstige acteur Antonio Banderas komt iedere jaar met Semana Santa terug naar Málaga, om met de processie mee te lopen van het broederschap ‘Fusionadas of San Juan’. Wellicht weet je de acteur te spotten tijdens het dragen van de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten.
Tips
- Wanneer je bij een processie aanwezig wilt zijn, is het handig om er geruime tijd van te voren al te zijn. Het kan vaak erg druk zijn bij de processies. Het kan dan wel even duren voordat de processie daadwerkelijk langskomt! Wat veel locals doen, is een inklapbaar krukje (wat ingeklapt dient als een wandelstok) meenemen zodat ze tijdens het wachten kunnen zitten. Het krukje zit best lekker, is stevig, neemt weinig ruimte in beslag en staat niemand in de weg (zowel in- als uitgeklapt). De krukjes zijn vaak te koop bij de Chinese winkels, ‘bazar/tienda Chino’ genoemd in Spanje.
- Tegenwoordig kun je ook balkonnetjes afhuren! Veel processies gaan door smalle straatjes, waar geen ruimte is voor toeschouwers.
- Houd in gedachte dat accommodatie prijzen hoog op kunnen lopen.
- Aangeraden wordt om zo ver mogelijk van tevoren een hotel, hostel, appartement of ander type accommodatie te reserveren.