Je hebt jouw droomauto gevonden in Spanje. Een auto die je in Nederland niet kunt kopen. Of een auto die in Spanje veel goedkoper is. Wanneer je de auto hebt gekocht, moet deze naar Nederland worden gehaald. Hoe verloopt dit en hoe zit het met de verzekering?
Auto importeren: waar op letten?
Voordat je een auto importeert vanuit Spanje, zijn er een aantal zaken om op te letten. Wees er zeker van dat je de auto in kwestie echt niet in Nederland kunt kopen. En ga na of het echt een besparing oplevert wanneer je de auto vanuit Spanje naar Nederland haalt. Denk aan de kosten die je maakt om de auto in Spanje op te halen. En als de auto zoveel goedkoper is, zit er dan geen addertje onder het gras? Daarom is het verstandig om de auto bij een merkdealer te kopen in Spanje. Wees je er verder van bewust dat je bij een buitenlandse occasion niet altijd inzicht krijgt in het verleden van de auto. En dat de garantie anders geregeld is.
Invoeren vanuit Spanje: hoe werkt het?
Om een auto vanuit Spanje naar Nederland te krijgen moet het voertuig zijn voorzien van een uitvoerverklaring en zogeheten exportplaten, ofwel placas verdes, die je in Spanje regelt. Om onderweg ook verzekerd te zijn, moet je ook een exportverzekering afsluiten. Dit is meestal een minimale WA-verzekering waarmee je onderweg naar Nederland alleen gedekt bent voor schade aan de auto van een ander en aansprakelijkheid. Zo’n verzekering is meestal een week of twee geldig. Wanneer je twijfelt over het importproces van de auto, vraag dan hulp van een gespecialiseerd bedrijf met ervaring in het afhandelen van de in- en uitvoer van een Spaanse auto. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de taal niet zo machtig bent.
Hoe zit het met de verzekering en wegenbelasting?
Een buitenlandse auto moet binnen 30 dagen omgezet worden naar een Nederlands kenteken. De auto moet na de invoer direct gekeurd worden bij een keuringsstation van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Omdat je in Nederland niet onverzekerd de weg op mag, moet je een eendagskenteken hebben. Anders kun je de auto niet naar een keuringsstation van de RDW rijden. Met een eendagskenteken kun je de auto bij bepaalde verzekeraars ook verzekeren op de dag van de keuring.
Houd er bij het maken van een afspraak bij de RDW rekening mee dat het een aantal werkdagen duurt voor je je tijdelijke verzekeringsbewijs krijgt toegestuurd. Na de keuring bij de RDW moet je de wegenbelasting (bpm) berekenen en doorgeven aan de Belastingdienst. Ook moet je omzetbelasting betalen omdat je de auto vanuit een ander EU-land invoert. Op basis van de bpm en de omzetbelasting krijg je een belastingaanslag die je direct moet betalen. Vervolgens krijg je een Nederlands kenteken en kun je kentekenplaten laten maken. Dan rest alleen nog het afsluiten van een definitieve autoverzekering en je kunt de weg op met je geïmporteerde auto uit Spanje.
Autoverzekering vergelijken en afsluiten in Nederland
Voordat je een autoverzekering kiest, wil je natuurlijk een compleet overzicht van alle beschikbare verzekeringen die ook passen bij jouw behoefte. Online kun je op verschillende websites de autoverzekering vergelijken op basis van het type auto en jouw wensen. Hierdoor kun je flink besparen.
Meer over Spanje
Ben jij van plan naar Spanje te reizen? Wij geven je graag informatie en tips over het verblijf in en om Andalusië.